De verhalen in ons hoofd

Bewustzijn is jouw veld van pure aanwezigheid waar gedachten, gevoelens en ervaringen komen en gaan. Hier ben je vrij en verbonden met alles. Maar in jouw dagelijkse ervaringen identificeer je je met jouw gedachten en emoties, wat leidt tot gevoelens van onzekerheid, angst en eenzaamheid.

Dat gebeurt onschuldig. Je kunt er niets aan doen. Maar wanneer je gaat geloven dat ze jou werkelijk definiëren, ontstaat er een illusie van niet-goed genoeg zijn, van afgescheiden zijn. Je raakt gevangen in de verhalen van jouw ego, die jou vertellen dat ‘als je dit doet’ of ‘dat laat’, je gelukkig zult worden (of je zoekt naar een oplossing als je niet meteen weet wat je moet doen).

Ego ontmaskeren

Het probleem ligt niet in wat er is gebeurd, jouw tekortkomingen, gedrag of baan. Het probleem is dat je jouw gedachten vasthoudt. Je herkent dit doordat je een negatief gevoel hebt en het gevoel van isolement ervaart. Je verlangt naar verbinding, erkenning en bevestiging. Hoewel je soms momenten van geluk ervaart, lijkt de zoektocht naar blijvend geluk een eindeloze reis naar iets wat altijd net buiten jouw bereik lijkt te liggen.

Als je leert om gedachten en gevoelens als voorbijgaand te zien, kun je rusten in het grenzeloze veld van pure aanwezigheid. Hier ben je nooit gescheiden geweest van de wereld. Je maakt deel uit van de onderling verbonden dans van het leven en omarmt de pracht en complexiteit ervan. Je erkent dat je een manifestatie bent van het leven zelf en ervaart liefde, compassie en eenheid. Wanneer je rust in dit bewustzijn, omarm je ervaringen zonder eraan vast te klampen, bevrijd van de verhalen van het ego. Je observeert jouw verhalen, gedachten, gevoelens en emoties zonder oordeel of weerstand. Je bent er slechts getuige van.

Het Levensspel

Terwijl je je op die wijze openstelt, ontdek je een innerlijke bron van wijsheid en begeleiding. Je leert je te laten leiden door je innerlijke kompas, dat je helpt keuzes te maken die in alignment zijn met jouw ware aard. Laat de liefde en het leven je uitnodigen om verliefd te worden op elke zonsopgang, elke glimlach, elke traan. Het nodigt je uit om te koesteren wat ons verbindt. Laten we het leven vieren, met al zijn zoetheid en bitterheid, triomfen en nederlagen. In plaats van passief te wachten op een leuke dag, geef je je over aan de stroming van het leven, vol verwondering over de gouden momenten die je vindt tijdens jouw reis.

Leef zonder spijt of terughoudendheid. Dans in de regen, lach tot je buikpijn hebt. Schrijf een ode aan degenen die je dierbaar zijn en fluister woorden van dankbaarheid en liefde. Duik in de pracht van het leven, omarm elke seconde met passie en kracht. Geniet van onverwachte regenbuien en het ontdekken van verborgen paden in het bos. Want uiteindelijk zijn het de momenten waarin je ten volle leeft, met hart en ziel, die je het meest bijblijven.

Speel het levensspel. Gooi jezelf er helemaal in!