De rode lijn door alle opleidingen en trainingen die ik geef heenloopt is ‘je bent oké’, wat praktisch vertaald in ‘er is geen probleem’. Ik ben er 100% van overtuigd dat er niets mis is met jou. Dat er niets hoeft te worden veranderd of verbeterd. Jij bent al oké, precies zoals je bent. En alles waarvan je denkt of mogelijk ooit dacht dat niet klopt aan jou of jouw leven, is simpelweg niet waar.  En nu zou het zomaar kunnen dat je denkt: ‘Ja, pfff… dat kun jij wel denken, maar het is gewoonweg niet waar!’ Als jij je rot voelt en je daarvan af wilt komen, dan is dat een logische gedachte.

Als we wel een probleem hebben, is het logisch dat we dit willen oplossen. 

Als we honger hebben, gaan we eten. Als we moe zijn, gaan we slapen. Als we het koud hebben, trekken we een dikke trui aan. We lossen problemen op door iets te doen in de buitenwereld. Dus wanneer we te maken hebben met bijvoorbeeld onzekerheid, angst, twijfel, perfectionisme of zelfkritiek, gaan we op zoek naar ‘de oplossing’ voor ons probleem. 

Maar soms is er geen oplossing nodig, omdat het probleem simpelweg niet bestaat. Wie zegt namelijk dat er uberhaupt iets mis is met onzekerheid? Rode wangen? De neiging tot twijfelen? Ja, mogelijk heeft ‘de maatschappij’ je dit beeld ingeprent. We waarderen krachtige, fiere, stoere mensen nu eenmaal wat meer. Maar is waardering niet eigenlijk iets persoonlijks? Als iedereen houdt van aardbeienijs en jij van chocoladesmaak, dan is er echt niets mis mee. 

Met onze emoties en gevoelens, onze innerlijke wereld kan niets mis zijn, simpelweg omdat het geen eindproduct is. Het is een wegwijzer die je vertelt hoe jij ergens over denkt. En dat kan per minuut weer anders zijn. 

De waarheid kunnen zien

Om onszelf echt te zien, hebben we een iemand nodig die je kan laten voelen dat je al oké bent, precies zoals je bent. Dus niet iemand die je nieuwe copingmechanismen leert, die je vertelt dat ‘als je goed oefent je je beter gaat voelen. 

Ook ik ben in die valkuil gestapt. Ik dacht dat ik ‘een betere versie van jezelf worden’ helpend was. Dus las ik honderden boeken, deed ik allerhande opleidingen, leerde vele interventies en oefende met nieuwe emotionele technieken.

Maar niets hielp op een dieper niveau. Sterker nog: ik werd er hoe langer hoe ongelukkiger van. Pas later begreep ik hoe logisch dat is: Wanneer er namelijk geen werkelijk probleem is, maar je denkt dat je het probleem hebt, dan heb je geen oplossing nodig, maar meer (zelf)kennis. 

Je hebt kennis nodig om je eigen gedachten en interpretaties te doorzien. Het kan even duren voordat je dit volledig beseft, maar het is een proces dat de moeite waard is.

Ga de wereld zien als de speelplaats die hij is

Dus, als je jezelf ooit betrapt op de gedachte dat er iets mis is met jou of jouw leven, weet dan dat dit simpelweg niet waar is. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te ontdekken wie je werkelijk bent, en omarm alles wat je tegenkomt op je pad. Je bent al compleet, en je hebt niets nodig om dat te bewijzen. 

Waar je werkelijk naar verlangt, vrede, liefde, vrijheid, of vreugde, ligt te wachten onder alle gevoelens waar nu nog weerstand op zit. Het ligt onder die ene gedachte die je dwarszit. Dus mag je bij mij gaan ontdekken hoe jij jouw leven inkleurt. Dat ‘oké zijn’ altijd maar één gedachte ver weg ligt. En dat je goed genoeg bent, ook al voelt dat soms niet zo. Net zolang tot je beseft dat je altijd al de vrijheid was waar je altijd naar zocht.