Dit is een gastblog van Linda Ruigrok. Ze heeft bij mij de workshop ‘De Moed om te Falen’ gevolgd en schreef daarna deze prachtige blog!

Falen. Met een Hoofdletter nog wel. Wat is dat toch: falen. Mijn oma zei vroeger al: ik ga pas het zwembad in als ik kan zwemmen… Maar zo leer je dus geen zwemmen! Je leert door te doen. En als je doet, ontdek je wat werkt en wat niet. Dat kun je ‘goed’ en ‘fout’ noemen, maar dan heb je eerder met falen te maken.

You learn to speak by speaking, to study by studying, to run by running, to work by working; in just the same way, you learn to love by loving. – Francis de Sales –

Angst

Xandra kwam ‘toevalliger’ wijze weer in mijn leven en zo ook de workshop De Moed om te Falen. O.a. dit staat er in de omschrijving: Ervaar je wel eens angst om beslissingen te nemen, om iemand op te bellen, een relatie te beginnen of te beëindigen, je mening te uiten, iets ‘stoms’ te zeggen, kritiek te krijgen…

Ja, dat ervaar ik wel eens. Ook dat ik heel overtuigd ben van iets en al die dingen wel kan, zonder twijfel en angst. Toch voelde ik van binnen dat de angst om te falen mij belemmert om zo GROOT te zijn als ik daadwerkelijk ben. Dus ik wilde de uitdaging graag aan gaan!

Strippen

In een blog van een deelnemer van een eerdere keer werd gesproken over strippen tijdens de workshop. Hmmm…. Dát kan toch niet de bedoeling zijn… Ga ik dat doen? Wat zal t inhouden? Is dat de manier om geen gevoel van falen meer te ervaren? We gaan vast niet helemaal bloot… Wat een gedachten …..!! Maar ik wist dat al die gedachten te maken hadden met de angst om afgewezen te worden, het niet goed te doen. En daar wilde ik vanaf. En ik vertrouwde Xandra en haar capaciteiten dus huppekee, doen die workshop!

Voluit leven

Het leven voluit leven. Daar gaat het om. De moed om te falen, om de moed te hebben om te leven! Vol leermomenten en ervaringen! Hoe zie jij oefenen? Wat zeg jij tegen jezelf als je een ‘slecht’ resultaat haalt? Er zit zoveel kracht in onze geest, onze mindset en dat heeft Xandra ons laten ervaren. Voel jij het verschil tussen Zie je wel , ik kan het niet?!! Of: He, weer wat geleerd! Op naar de volgende stap! …..?

Omdenken

Bij voluit leven hoort spelen. Verrassende activiteiten om je buiten je comfort zone te plaatsen, anders te denken, te voelen dat het ok is om het niet te weten of het niet ‘goed’ te doen. Ode aan degene die dat doet en durft! Niet O shit! maar O yeah!!

We gingen van doen, naar theorie, naar weer een stapje verder buiten je comfortzone, naar weer een stukje theorie. Een goede opbouw, spanning er in om grenzen te verleggen, ontlading en alle ruimte voor JOU! Bij Xandra ben je in goede handen.

Diepte

Ik ben het meest geraakt door de tekenopdracht. Het proces van het tekenen en daarna het laten zien en vertellen bracht iedereen de diepte in en de grootste verbinding. Soms was het muisstil…. Dan weer een bulderende lach, een traan, een meelevende glimlach. De herkenning en steun die onderling ontstond was ontroerend en krachtig. Ingetogen, alert en met open hart begeleid door Xandra. Waarna we natuurlijk dit alles wel even van ons af gingen spelen! Buiten adem was ik!

In beweging

Een complete dag. Ik geloof er niet meer in dat één dag alles voor je oplost. Die ene dag kan wél het verschil voor je maken, je een stap doen zetten, een kwartje laten vallen. Ieder zet zijn stappen in zijn eigen tempo. Xandra zet je in beweging, letterlijk en figuurlijk, met haar kennis, inzicht, betrokkenheid, humor, theatertalent en mooie hart.

Ik ben goed genoeg!

Er gebeurt altijd iets met je. Het is aan jou wat je er daarna mee doet. We hebben elkaar de eerste stap toevertrouwd. Ik ben benieuwd hoe het met de andere deelnemers gaat in hun stappen zetten. Zelf heb ik vooral gemerkt dat het gevoel van falen in kleine dingetjes zit, iets wel of niet zeggen of vragen. Het gevoel goed genoeg te zijn. Deze dag was voor mij het samenvallen meerdere signalen de afgelopen weken. Aan het einde van de dag vond ik mezelf, inclusief alle momenten dat ik het liever anders had gedaan, tóch goed genoeg! En zo voel ik het nog steeds. Dat gun ik iedereen! Met dat gevoel zet je namelijk de stappen naar je eigen GROOTsheid!

Liefs Linda!