De mensen die bij mij binnenlopen zijn fantastisch. Mensen met breinen die diep doordenken en snelle verbindingen leggen. Empatische mensen. Sensitief. Eigenwijs. Creatief. Ze doen ook vrijwel altijd hun best. Zijn wat angstig voor feedback. Zijn strevers. Willen het goede doen in de ogen van de ander. Van waarde zijn.

Zo ben jij wellicht ook. Fantastisch. Uniek. Wijs. Moedig. Beetje gek. Liefdevol. Nieuwsgierig. Miserabel. Angstig.

Je probeert goedkeuring buiten jezelf te vinden. In het oordeel van de ander. In het voldoen aan je eigen standaard die lang geleden werd geïnternaliseerd. Je bent het wellicht namelijk vergeten, je geloofd het wellicht niet eens, maar jij bent echt genoeg.

Het kan zijn dat het niet zo voelt. Dat je het gevoel hebt dat je jezelf moet bewijzen. Dat je vanalles eerst nog ‘moet’. De wereld buiten je lijkt het er wellicht ook niet mee eens te zijn. Het toont je zijn oordelen, meningen en ontevredenheid.

Maar in werkelijkheid is de wereld zoals je hem ziet. De wereld is neutraal. En jij bent vergeten hoe je hem ziet.

Daarom werkt het zo bijzonder wanneer je ineens een inzicht krijgt. Voor jezelf opstaat. Eindelijk je eigen ding doet. Na een korte periode van chaos lijkt de wereld er niet onder de indruk door. Mensen mopperen nog altijd, ze oordelen, delen hun meningen en zijn ontevreden.

Dat waarvan je vond dat je eraan moest voldoen doet er eigenlijk niet toe.

Jouw lijden komt dan ook niet door je omgeving. Het komt niet door de hoge eisen aan jezelf. Het komt eigenlijk alleen maar omdat je vergeten bent dat je in de eerste plaats al goed genoeg was.

Goed genoeg, ondanks alles wat je niet kunt.

Goed genoeg, ondanks alles wat je niet lukt.

Goed genoeg, ondanks jouw verleden.

Goed genoeg, ondanks vervlogen dromen.

Goed genoeg, ondanks wat je doet of wie je bent.

Goed genoeg, hoe jij ook jij bent.

Je hoeft niet met iemand te wedijveren of te concurreren. Je hoeft er niets voor te doen of te bewijzen. Je hoeft niets te zijn, geen rol hoog te houden. Er niet voor af te vallen of aan te komen. Je bent simpelweg goed genoeg. Gewoon zoals je nu bent.

Jij bent goed genoeg omdat je hier op aarde bent. Niet omdat je iets weet, niet omdat je iets kunt. Niet omdat je op een speciale manier extra aardig bent. Niet vanwege je IQ, je EQ of je communicatievaardigheden. Het is het feit dat jij er bent. Dat is simpelweg genoeg.

Jij bent.

En daarom ben je genoeg.

Goed genoeg.

Ik hoop dat je dit op een dag kunt zien dat wat je ook voelt of denkt dat nooit aangetast zult krijgen. Jij bent goed genoeg, zelfs als je het tegenovergestelde vind. Ook wanneer je een oplossing zoekt voor je problemen. Je miserabel bent. Angstig. Een mislukkeling. Jij bent. En dat is genoeg.